Littekens

Bindweefselvorming na trauma van de huid

Na een wond van de huid ontstaat er altijd een litteken. Dit litteken hoeft uiteindelijk niet altijd zichtbaar te zijn, dit  is afhankelijk van de locatie, de richting en de oorzaak welke invloed uitoefenen op het genezingsproces van de wond. Een litteken bestaat uit stevig bindweefsel dat rijk is aan collageenvezels en armer aan cellen, bloedvaatjes en vocht waardoor de huid er vaak wit en verschrompeld uit kan zien. Zoals eerder genoemd ontstaat een litteken indien het genezingsproces wordt verstoord. Een normaal genezingsproces ziet er als volgt uit:

* Ontstekingsfase; normaal gesproken duurt dit ongeveer 4 dagen, maar door bijvoorbeeld een bacteriële infectie kan deze periode langer duren. Een verstoorde wondgenezing is van negatieve invloed op de ontwikkeling van een litteken.
* Regeneratiefase; fase waarin de bindweefselvorming plaatsvindt, deze duurt ongeveer 3 weken. Fibroblasten zorgen voor een sterke productie van collagene vezels.  Doordat deze vezels met elkaar verweven raken, ontstaat er een stevig netwerk.
* Rijpingsfase; deze periode kan maanden tot jaren duren. Door het evenwicht in collageenproductie en collageenafbraak wordt het litteken platter, soepeler en de roodheid verdwijnt.

Er zijn verschillende soorten littekens:

‘Normaal’ litteken Smal streepje dat lichter of juist donkerder is dan de eigen huidskleur.
Atrofisch litteken De huid is dun, fijnrimpelig, droog en voelt zacht aan.
Sclerotisch litteken De huid is dik en is moeilijk of niet op te pakken.
Hypertrofisch litteken De huid is rood, warm, verheven, stug en kan jeuk geven.
Keloïd litteken Lijkt op een hypertrofisch litteken, echter het litteken wordt groter dan de eerder aanwezige wond.

 

IMPROVE littekens

Heeft u last van een litteken of klachten die erop lijken? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis intakegesprek en bespreek uw klachten met de huidtherapeut.

Zie littekentherapie’ voor meer informatie over de verschillende behandelmogelijkheden.