Overbeharing

Hypertrichose/Hirsutisme overmatige haargroei

Bij overbeharing kan onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende vormen:

Hypertrichose

zorgt voor een bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al een ‘normale’ haargroei aanwezig is, bijvoorbeeld op de armen of benen. De haren worden langer of kunnen in aantal toenemen. Deze huidaandoening komt zowel voor bij mannen als vrouwen en ontstaat vaak rond de puberteit.

Hirsutisme

is overbeharing bij vrouwen volgens het mannelijke beharingspatroon. De haarzakjes zijn zeer gevoelig voor mannelijke hormonen, waardoor de donsharen veranderen in stugge en dikke haren op plaatsen waar normaal gesproken alleen een mannelijke beharing aanwezig is. Voorbeelden hiervan zijn de bovenlip, wangen, kin, tepels, rug en buik. Ook kan de haargroei op de armen en benen sterker worden. De precieze oorzaak van hirsutisme is in veel gevallen niet vast te stellen, maar hormonale factoren en medicamenten zijn van belang bij het ontwikkelen van deze huidaandoening

In sommige gevallen kan er sprake zijn van een hormoonstoornis, zoals PCOS (polycystisch-ovariumsyndroom).  Er is een verhoogde aanmaak van mannelijke hormonen. In dit geval is het raadzaam eerst bij uw huisarts langs te gaan voor eventuele verdere onderzoeken en maatregelen.

IMPROVE overbeharing

Heeft u last van overbeharing, ongewenste haargroei of klachten die erop lijken? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis intakegesprek en bespreek uw klachten met de huidtherapeut.

Zie laserontharing‘  voor meer informatie over de verschillende behandelmogelijkheden.