Veneus oedeem

Combinatie  van vochtophoping en een slecht werkend veneus bloedvatsysteem.
 – gezwollen benen en enkels – rusteloze benen – nachtelijke krampen – spataderen – dunne, schilferende huid – slechte wondgenezing

Veneus oedeem ontstaat in de voeten en enkels als de afvoerende bloedvaten niet meer goed werken. Er kunnen zichtbare spataderen aanwezig zijn. De gevolgen zijn rusteloze en opgezwollen benen en enkels. Soms treden er nachtelijke krampen op en is de huid dun, droog enschilferig en verloopt de wondgenezing traag.

In de loop van de dag, met name na lang staan of zitten, treedt eerst zwelling op van de voeten, daarna kan het zich uitbreiden naar de enkels en onderbenen. In het begin neemt de zwelling ‘s nachts of bij hoogleggen van de benen nog af. Bij langdurig bestaand veneus oedeem gaat de zwelling niet meer helemaal vanzelf weg en kunnen ook andere klachten ontstaan, zoals eczeem, kleurveranderingen van de huid en soms zelfs een open been (wond).

Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen maar voornamelijk bij ouderen, zwangeren en invaliden. Een stoornis in het veneuze bloedvatensysteem wordt ook wel chronische veneuze insufficiëntie (CVI) genoemd. CVI is een veelvoorkomende aandoening, het komt voor bij één op de acht volwassenen.


Dermatoliposclerose (Bruin gekleurde verhardingen in de huid)

Er kunnen pijnlijke en scherpbegrensde verhardingen in de huid aanwezig zijn.  De huid is strak, staat gespannen, glimt en voelt hard aan. De verhardingen in de huid ontstaan in een vergevorderd stadium van chronische veneuze insufficiëntie (CVI). Door het slechtwerkende bloedvatensysteem ontstaan ontstekingsreacties in de huid, met als gevolg littekenweefsel, verharding en inkrimping van de huid.

Meestal zijn deze verhardingen aanwezig aan de binnenkant of voorkant van de onderbenen. De benen en voeten vertonen vaak tekenen van oedeem: zwelling van de huid, verdikte voeten, enkels en onderbenen. Soms zijn spataderen zichtbaar aanwezig. In enkele gevallen is het oedeem (vocht) in de benen niet zichtbaar aanwezig en zijn de onderbenen, enkels en voeten juist erg dun. De huid van de onderbenen is echter strak, glimmend en pijnlijk bij aanraking.


IMPROVE veneus oedeem

Heeft u last van veneus oedeem of klachten die erop lijken? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis intakegesprek en bespreek uw klachten. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt met integrale oedeemtherapie.

De basis voor het behandelen van veneus oedeem/CVI  bestaat uit het dragen van steunkousen, -panty’s of -sokken. Steunkousen geven druk op de uitgezette aderen, waardoor deze vernauwen en de bloedsomloop verbeterd. Samen met de pompfunctie van de spieren, zoals de kuitspier, zorgen ze ervoor dat het bloed weer teruggepompt wordt richting het hart. Door het dragen van steunkousen kunnen klachten als gevolg van veneus oedeem/CVI zoals pijn, krampen en vochtophoping verminderen. Ook wordt het ontstaan van nieuwe spataderen beperkt en wordt de wondgenezing bevorderd. Voordat een steunkous aangemeten kan worden, is het van belang dat er geen oedeem (vocht) meer in de benen aanwezig is en dat eventuele verhardingen in de huid (lipodermasclerosis) en/of wonden (ulcus cruris) behandeld worden. Hiervoor wordt integrale oedeemtherapie ingezet.

Zie integrale oedeemtherapie voor meer informatie over de verschillende behandelmogelijkheden.