Oedeem is een opeenhoping van vocht in de huid. Een eerste verschijnsel daarvan is meestal een zwaar en vermoeid gevoel. Daarna kan zwelling ontstaan en is de huid soms indrukbaar. Het vocht in de huid kan hinder geven en leiden tot  onder andere pijnklachten, bewegingsbeperkingen en huidklachten.

Oedeemtherapie bij IMPROVE

IMPROVE biedt integrale oedeemtherapie, een aanbod van verschillende behandelmethodes om het beste resultaat te behalen. Afhankelijk van het soort oedeem en de klachten kunnen de volgende behandelmethodes worden ingezet:

 • Manuele lymfedrainage
  Manuele lymfedrainage is een zachte huidmassage om het lymfesysteem te stimuleren. Hierdoor wordt de vochtopname door lymfevaten gestimuleerd en wordt de afvoer van weefselvocht verhoogd.
 • Oedeem- en fibrosegrepen
  Wanneer (lymf)oedeem langdurig aanwezig is kunnen verhardingen en verklevingen in de huid ontstaan. Door deze speciale massagegrepen worden de verhardingen en verklevingen los gemasseerd, waardoor het weefselvocht weer kan worden opgenomen in de circulatie.
 • Littekentherapie
  Littekens kunnen verschillende klachten geven. Soms zorgen ze voor een storing in de afvoer van het vocht of geven ze pijnklachten door verkleving en verharding van de huid. Door middel van speciale massagetechnieken kan het littekenweefsel soepeler gemaakt worden, waardoor de doorbloeding bevorderd en de vochtafvoer verbeterd wordt. Bovendien zullen pijnklachten en bewegingsbeperkingen verminderen.
 • Medical Taping Concept
  Met behulp van speciale tapetechnieken kunnen verschillende effecten bereikt worden, zoals circulatieverbetering en pijndemping door drukvermindering. De tape heeft een liftende werking, waardoor onmiddellijk drukvermindering ontstaat en de bloedcirculatie en lymfe afvoer hersteld en/of ondersteund worden. Met de tape kunnen verschillende technieken toegepast worden:
  • Lymf Taping
   Met behulp vande tape kan de afvoer van vocht ondersteund en gestimuleerd worden. Door de speciale tapetechnieken wordt de stroomrichting van de lymfeafvoer richting de lymfklieren begeleid. Door het liftende effect van de tape kan het lymfevocht beter door de lymfevaatjes opgenomen worden. Er ontstaan drukverschillen in het weefsel wat de lymfestroom bevordert. Het tapen van de huid om de afvoer van lymfevocht te stimuleren is een aanvulling op manuele lymfedrainage.
  • Littekentaping
   Door speciale tapetechnieken kunnen littekens, bloeduitstortingen en verhardingen in de huid behandeld worden. Door de liftende werking ontstaat meer ruimte in de huid en worden verklevingen en verhardingen los gemasseerd. Er wordt gebruik gemaakt van elastisch, katoenen tape met een anti-allergische lijmlaag. De tape wordt goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. De tape kan meerder dagen gedragen worden en is waterbestendig
 • Zwachtelen – ambulante compressietherapie
  Soms is alleen massage van de huid niet voldoende om het vocht af te voeren. Een arm of been kan dan tijdelijk ingezwachteld worden. De zwachtels geven tegendruk op de huid om de vochtafvoer te verbeteren. Voor het beste resultaat is lichaamsbeweging belangrijk. Door de combinatie van de druk op de huid en de pompfunctie van de spieren wordt het vocht afgevoerd en de arm of het been wordt weer dunner. Zwachtels voorkomen bovendien dat het vocht na de behandeling terugzakt in de huid.
 • Aanmeten van therapeutisch elastische kousen en drukhemdjes
  Therapeutisch elastische kousen (steunkousen) en drukhemdjes zorgen voor constante tegendruk op de huid om het vocht tegen te gaan. Bovendien zorgt het dragen van drukkleding dat het resultaat van de behandelingen behouden blijft. Veelal is een steunkous het slotstuk van de behandeling.
  Steunkousen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en materialen, voor zowel de arm als het been. Kijk voor de nieuwste kleurentrends hier. 
 • Aanmeten van mobilisatiekleding
  Mobilisatiekleding is speciaal ontwikkeld om verhard weefsel en oedeem in de stabiele fase te behandelen. Het materiaal bevat kleine blokjes of bolletjes die zorgen voor lokale drukverschillen in de huid. Dit zorgt voor een micromassage wat de versoepeling van de huid stimuleert.
  De mobilisatiekleding kan op maat gemaakt worden als kous voor een arm of been en kan direct op de huid gedragen worden. De materialen zijn zeer geschikt om ’s nachts te dragen of onder zwachtels. Ook bestaan er confectiematerialen zoals pads voor in de BH, die gedragen kunnen worden bij verhard weefsel in de borst, bijvoorbeeld na bestraling.
 • Wondverzorging
  Wanneer de aderen in de benen niet meer goed werken kan een open been (ulcus cruris venosum) ontstaan. Veelal is er dan ook sprake van oedeem in de benen. Afhankelijk van de conditie van de huid en het stadium van de wond, zullen meerdere behandelmethodes gecombineerd worden.  Een combinatie van geschikte wondverbandmaterialen, huidverzorging en ambulante compressietherapie is belangrijk om de vochtafvoer te stimuleren en daarmee de wondgenezing te bevorderen. Veelal wordt de behandeling afgesloten met het aanmeten van een therapeutisch elastische kous.
 • Zelfmanagement
  Zelfmanagement vormt een belangrijk onderdeel in de oedeemtherapie. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, kan het risico op oedeem verminderd worden. Bovendien kan door het uitvoeren van bewegingsoefeningen en massagegrepen het resultaat van de behandeling verbeteren en behouden worden.
  • Tips voor thuis
   Bepaalde factoren vergroten de kans op het ontstaan van (lymf)oedeem. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen en bepaalde leefregels in acht te nemen kunt u proberen lymfoedeem te voorkomen of te verminderen. Bovendien is een goede huidverzorging van groot belang.
  • Bewegings- en ademhalingsoefeningen
   Lichaamsbeweging stimuleert de afvoer van vocht. Door het aan- en ontspannen van de spieren ontstaat een natuurlijke pompfunctie die er voor zorgt dat het vocht beter afgevoerd wordt.  Bovendien is het belangrijk dat spieren en gewrichten soepel blijven. Eenvoudige bewegingsoefeningen zullen worden aangeleerd om de natuurlijke pompfunctie van het lichaam te stimuleren.

  • Aanleren van massagegrepen en tapetechnieken
   Massagegrepen voor thuis kunnen worden aangeleerd om het lymfesysteem dagelijks te stimuleren. Tevens kunnen tapetechnieken worden aangeleerd, zodat bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes zelfstandig of met behulp van een partner/mantelzorger de tape kan worden aangebracht.

  • Meten = weten
   Door middel van eenvoudige meetmethodes kunnen thuis veranderingen in de omvang van een arm of been bijgehouden worden.

Aantal behandelingen

Afhankelijk van de ernst van het oedeem wordt gestart met 2-4 behandelingen per week. Een intensieve start geeft de beste resultaten. Dit noemen we de ontstuwingsfase.
Indien mogelijk wordt het aantal behandelingen per week afgebouwd en wordt de onderhoudsfase ingezet. In deze fase proberen we met zo min mogelijk behandelingen het beste resultaat van de ontstuwingsfase te behouden. De interval tussen twee behandelingen in de onderhoudsfase varieert van 1-6 weken.

Verwijzing en vergoeding

Veelal komen de behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar. De vergoedingen verschillen sterk en zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en de indicatie. Raadpleeg uw zorgverzekeraar om na te gaan waar u recht op heeft.
Sinds 2011 is de huidtherapeut direct toegankelijk, wat inhoudt dat er niet altijd meer een verwijzing nodig is van een arts of specialist. Bij chronisch lymfoedeem is echter nog altijd een verwijzing nodig van een huisarts of specialist. Er is sprake van chronisch lymfoedeem wanneer:

 • het aangeboren is
 • lymfklieren zijn weggehaald
 • bestraling is toegepast
 • lymfsysteem blijvend is beschadigd (bv. na wondroos/erysipelas of als gevolg van een operatie)

Maak een afspraak bij IMPROVE

Wilt u weten of oedeemtherapie een oplossing kan bieden voor uw huid? Maak dan een afspraak bij IMPROVE voor een vrijblijvend intakegesprek. Tijdens dit gesprek wordt u persoonlijk geadviseerd en uitvoerig geïnformeerd over de behandelmogelijkheden.