Vochtophoping in de huid
zware en vermoeide arm of benen – dikke voeten en tenen, ook ’s ochtends – verdikte en strakgespannen huid – verharde borst na bestraling
Lymfoedeem betekent vochtophoping in de huid. Dit leidt tot zwelling van bijvoorbeeld een arm, been, borst of het gezicht. Vochtophoping in de huid ontstaat als het lymfstelsel niet goed werkt en het lymfevocht niet goed wordt afgevoerd . Een stoornis in de afvoer van lymfevocht kan aangeboren zijn, (primair lymfoedeem) of ontstaan als gevolg van een ernstige beschadiging (secundair lymfoedeem) aan het lymfestelsel. Beschadiging van het lymfstelsel kan onder andere ontstaan na een operatie, ongeval, huidinfectie of bestraling. Een veelvoorkomende oorzaak van lymfoedeem is een operatie waarbij lymfklieren worden verwijderd.
Het lymfesysteem
Het lichaam heeft naast het bloedvatenstelstel een tweede vaatstel: het lymfestelsel. Het lymfestelsel bestaat uit lymfevaten en lymfeknopen en vervoert weefselvocht. Het weefselvocht wordt lymfe genoemd. Via de lymfevaten wordt overtollige vloeistof uit de weefsels afgevoerd naar de lymfeklieren. Er is altijd aanvoer en afvoer van lymfe in het lichaam. De afvoer van lymfe uit de arm gebeurt via de lymfklieren in de oksels. De lymfeklieren vormen zuiveringsstations en filteren schadelijke deeltjes uit het weefselvocht, voordat het weer de bloedbaan ingaat. Het lymfsysteem is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem.
Bijzondere vormen van lymfoedeem
– een te strakke huid – een huid alsof het gekrompen is – een huid die trekt (aan alle kanten) – een huid die zorgt voor bewegingsbeperkingen Lymfoedeem is niet altijd zichtbaar, ondanks dat er wel degelijk sprake is van vochtophoping in de huid. Lymfoedeem rondom de schouder, op de ribbenkast of in de borst kan aanwezig zijn, zonder dat het direct zichtbaar is. De huid staat strak gespannen, is weinig elastisch en kan zorgen voor bewegingsbeperkingen.
Axillary Web Syndroom
Een bijzondere vorm van een beschadigd lymfesysteem is Axillary Web Syndroom (AWS), ook wel cording genoemd. Hierbij zijn verharde lymfevaten (koorden) aanwezig die zorgen voor bewegingsbeperking van de arm en schouder. Vanuit de oksel ontstaat spanning in de bovenarm, soms tot aan de elleboog of pols. Bij het zijwaarts strekken van de arm zijn de verharde lymfevaatjes voelbaar en soms zichtbaar vanuit de oksel. Speciale massagetechnieken zorgen ervoor dat de verhardingen in de lymfevaten verminderen. Hierdoor verminderden pijnklachten en wordt de bewegelijkheid van de arm en schouder beter.
Fibrose
Wanneer lymfoedeem langdurig aanwezig is, kan het zorgen voor verhardingen in de huid en zelfs leiden tot verbindweefseling van de huid(littekenweefsel). Dit wordt fibrose genoemd. Bijvoorbeeld door radiotherapie/bestraling kan de huid en het lymfesysteem beschadigd raken. Het gevolg is een verharde, strakke en soms pijnlijke huid. De huid verliest zijn elasticiteit en het lymfevocht wordt niet goed afgevoerd. De huid is vaak rood van kleur en wordt grover van structuur (sinaasappelhuid).
IMPROVE lymfoedeem
Heeft u last van lymfoedeem of klachten die erop lijken? Maak vrijblijvend een afspraak voor een gratis intakegesprek en bespreek uw klachten. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt met integrale oedeemtherapie.
Zie ‘integrale oedeemtherapie‘ voor meer informatie over de verschillende behandelmogelijkheden.
* Langdurig bestaand oedeem : heeft u al jaren last van lymfoedeem, bijvoorbeeld na een operatie of bestraling in het verleden of vanaf uw jeugd? Ook lymfoedeem wat langdurig aanwezig is, kan behandeld worden met verschillende behandelmethodes.
* Oedeemtherapie ter bevordering van een revalidatieproces: wordt uw revalidatieproces verhinderd door de aanwezigheid van lymfoedeem? Lymfoedeem kan leiden tot ontstekingen van de huid, gewrichtsklachten en bewegingsbeperkingen. Het kan zelfs een eventuele revalidatie na bijvoorbeeld een ongeval of (knie)operatie beperken. Een soepele en elastische huid zorgt voor meer bewegingsvrijheid en draagt bij aan een goede wondgenezing.